UMETNIŠKA VODJA VOKALNE SKUPINE LEŠČEČEK IN STAREJŠE FOLKLORNE SKUPINE LEŠČEČEK

Mateja Žalik Rus rada poje že od malih ust. V osnovni šoli je obiskovala otroški pevski zbor v OŠ Veržej, kasneje mešani pevski zbor, ki je nekoč deloval v Veržeju, v času študija pa je bila aktivna tudi kot članica Akademskega pevskega zbora Maribor. Po soustanovitvi Folklorne skupine Leščeček, kjer je bila prvih pet let tudi predsednica sekcije, je veliko pozornosti posvečala slovenski ljudski pesmi, iz katerih folklorniki še danes radi jemljejo navdih za ustvarjanje različnih odrskih postavitev. Skupaj z drugimi zanesenjaki so v letu 2009 ustanovili Vokalno skupino Leščeček, s katero so v času delovanja uspešno izvedli že kar nekaj različnih projektov (zbiranje prleških ljudskih pesmi na območju Občine Veržej z izdajo spremne knjige in zgoščenke, izdelava kostumov). Mateja je poleg vodenja vokalne skupine, danes še članica dekliškega zbora Pole poje iz Razkrižja.

Mateja Žalik Rus je bila tudi ustanovna članica Folkorne skupine Leščeček. Vse od tedaj je tudi redna članica te skupine. Z letom 2015 je prevzela tudi umetniško vodenje Starejše folklorne skupine.

UMETNIŠKI VODJA FOLKLORNE SKUPINE LEŠČEČEK

Marko Rus je prvič zaplul v folklorne vode ob koncu leta 2005, ko se je za kratek čas pridružil starejši folklorni skupini iz Veržeja. Konec leta 2006 je sodeloval pri ustanovitvi Folklorne skupine Leščeček, ki v svoji vrsti združuje predvsem dijake in študente iz Veržeja ter ostalega dela Prlekije in Prekmurja. Od leta 2009 naprej je tudi član Vokalne skupine Leščeček, katere glavna naloga je ohranjanje in poustvarjanje slovenskega (predvsem prleškega) pevskega ljudskega izročila. Po petih letih plesanja pri FS Leščeček je leta 2012 prevzel taktirko umetniškega vodje izpod rok Alenke Belec. Od leta 2007 naprej je tudi član Akademske folklorne skupine France Marolt.

UMETNIŠKI VODJA MOŠKE VOKALNE SKUPINE

Tatjana Rozmarič Poštrak je po izobrazbi profesorica glasbene pedagogike. Že kot dijakinja Srednje glasbene in baletne šole Maribor je leta 1985 v Veržeju ustanovila Mešani nonet, pevski sestav, ki so ga sestavljali mladi iz Veržeja in okolice. Leta 1990 je prevzela Mešani cerkveni pevski zbor, ki se je kmalu vključil v KD »Slavko Osterc« Veržej ter se sčasoma preimenoval v Mešani pevski zbor. Mešani pevski zbor se je udeleževal območnih, regijskih in državnih revij, snemal je cerkvene pesmi za radio Ognjišče, posnel nekaj pesmi za Radio Maribor, posnel zgoščenko itd. Leta 1999 je Tatjana Rozmarič – Poštrak prevzela Moški oktet, ki ga je dotlej vodil Franček Rozmarič. Moški oktet se je sčasoma razširil in preimenoval v Moško vokalno skupino, ki deluje še danes.

Prof. Tatjana Rozmarič – Poštrak je za svoje kulturno udejstvovanje (zborovodkinja različnim veržejskim pevskim sestavom) s strani Občine Veržej leta 2003 prejela priznanje z denarno nagrado.

UMETNIŠKI VODJA TAMBURAŠKE SKUPINE

Aljaž Ferenc

UMETNIŠKA VODJA KLEKLJARSKE SKUPINE MÜRSKE RIBICE

Tatjana Prelog, ki vodi skupino klekljaric, (prihaja iz ustvarjalne družine) je po poklicu zlatarka. Klekljati je začela v srednješolskih letih, ko je ob pomoči prijateljice v dijaškem domu v Celju osvojila osnove klekljanja. Pozneje je znanje nadgradila s pomočjo strokovnih knjig in s spleta. Ker ni zasledila, da bi se pri nas v Pomurju kdo ukvarjal z izrisom vzorcev za klekljanje, se je lotila tudi oblikovanja in risanja vzorcev. Začetki druženja segajo v leto 2006, ko so se Verženke začele dobivati na srečanjih. Leta 2008 pa so začele razstavljati, kar je preraslo v danes že tradicionalno razstavo v mesecu maju. Leta 2016 so pomurske klekljarice po Tatjaninih vzorcih za medeno kraljico in princeso sklekljale logotip in napis za lenti, Tatjana pa je združila zlatarstvo in klekljanje in izdelala krono za medeno princeso.