UMETNIŠKA VODJA VOKALNE SKUPINE LEŠČEČEK IN STAREJŠE FOLKLORNE SKUPINE LEŠČEČEK

Mateja Žalik Rus rada poje že od malih ust. V osnovni šoli je obiskovala otroški pevski zbor v OŠ Veržej, kasneje mešani pevski zbor, ki je nekoč deloval v Veržeju, v času študija pa je bila aktivna tudi kot članica Akademskega pevskega zbora Maribor. Po soustanovitvi Folklorne skupine Leščeček, kjer je bila prvih pet let tudi predsednica sekcije, je veliko pozornosti posvečala slovenski ljudski pesmi, iz katerih folklorniki še danes radi jemljejo navdih za ustvarjanje različnih odrskih postavitev. Skupaj z drugimi zanesenjaki so v letu 2009 ustanovili Vokalno skupino Leščeček, s katero so v času delovanja uspešno izvedli že kar nekaj različnih projektov (zbiranje prleških ljudskih pesmi na območju Občine Veržej z izdajo spremne knjige in zgoščenke, izdelava kostumov). Mateja je poleg vodenja vokalne skupine, danes še članica dekliškega zbora Pole poje iz Razkrižja.

Mateja Žalik Rus je bila tudi ustanovna članica Folkorne skupine Leščeček. Vse od tedaj je tudi redna članica te skupine. Z letom 2015 je prevzela tudi umetniško vodenje Starejše folklorne skupine.

UMETNIŠKI VODJA FOLKLORNE SKUPINE LEŠČEČEK

Marko Rus je prvič zaplul v folklorne vode ob koncu leta 2005, ko se je za kratek čas pridružil starejši folklorni skupini iz Veržeja. Konec leta 2006 je sodeloval pri ustanovitvi Folklorne skupine Leščeček, ki v svoji vrsti združuje predvsem dijake in študente iz Veržeja ter ostalega dela Prlekije in Prekmurja. Od leta 2009 naprej je tudi član Vokalne skupine Leščeček, katere glavna naloga je ohranjanje in poustvarjanje slovenskega (predvsem prleškega) pevskega ljudskega izročila. Po petih letih plesanja pri FS Leščeček je leta 2012 prevzel taktirko umetniškega vodje izpod rok Alenke Belec. Od leta 2007 naprej je tudi član Akademske folklorne skupine France Marolt.

UMETNIŠKI VODJA MOŠKE VOKALNE SKUPINE

Tatjana Rozmarič Poštrak je po izobrazbi profesorica glasbene pedagogike. Že kot dijakinja Srednje glasbene in baletne šole Maribor je leta 1985 v Veržeju ustanovila Mešani nonet, pevski sestav, ki so ga sestavljali mladi iz Veržeja in okolice. Leta 1990 je prevzela Mešani cerkveni pevski zbor, ki se je kmalu vključil v KD »Slavko Osterc« Veržej ter se sčasoma preimenoval v Mešani pevski zbor. Mešani pevski zbor se je udeleževal območnih, regijskih in državnih revij, snemal je cerkvene pesmi za radio Ognjišče, posnel nekaj pesmi za Radio Maribor, posnel zgoščenko itd. Leta 1999 je Tatjana Rozmarič – Poštrak prevzela Moški oktet, ki ga je dotlej vodil Franček Rozmarič. Moški oktet se je sčasoma razširil in preimenoval v Moško vokalno skupino, ki deluje še danes.

Prof. Tatjana Rozmarič – Poštrak je za svoje kulturno udejstvovanje (zborovodkinja različnim veržejskim pevskim sestavom) s strani Občine Veržej leta 2003 prejela priznanje z denarno nagrado.

UMETNIŠKI VODJA GLASBENE SKUPINE ZADNJI MOMENT

Janez Ferenc se s kulturno – umetniškim delom ukvarja že 50 let. S svojimi organizacijskimi sposobnostmi je pripravil številne prireditve in koncerte, na različnih proslavah in slovesnostih pa je deloval tudi kot recitator, glasbenik in voditelj. Vrsto let je je bil avtor in igralec na osrednjih prireditvah, ki so se odvijale v Veržeju v mesecu maju. V igrah Bika na türen, Prihod cesarja v Veržej, Pripogib türna, Utapljanje gosaka, Ustanovitev občine, Pokop rihtarja … se je predstavil tudi kot humorist v vlogah rihtarja, Bahirovega Tuneka in še koga. S svojimi zgodbami je sodeloval tudi v oddajah Po domače na RTV Slovenija. Na njegovo pobudo so  bili izvedeni tudi Koncerti iz naših krajev, ki jih je prirejal Radio Slovenija. Poleg izredno razvitega smisla za humor, šegavost in ironijo Janezu niso tuje niti pesniške, pisateljske in režiserske veščine. Leta 1994 je tako izdal svojo 1. knjigo Verženske zgodbe. Za izdajo pa ima pripravljeno tudi že 2. knjigo Oglate o Veržencih. Na svojem literarnem področju je poleg knjige Verženske zgodbe napisal različne skeče, vidnejši del pa je bila komedija Lustracija.

Skoraj 20 let je Janez Ferenc predsedoval tudi Kulturnemu društvu »Slavko Osterc« Veržej.  Z glasbeno skupino Zadnji moment, ki jo je ustanovil pred dvajsetimi leti aktivno deluje še dandanes. Janez Ferenc že vrsto let skrbi tudi za razsvetljavo in ozvočenje različnih prireditev, koncertov in dogodkov tako v organizaciji kulturnega društva kakor tudi drugih društev in organizacij, ki delujejo v Občini Veržej.

Za svoje večstransko kulturno delovanje in dolgoletno predsedovanje kulturnemu društvu je Janez Ferenc leta 2002 prejel pisno priznanje Občine Veržej ter posebno priznanje JSKD za izjemno in dolgoletno delo ter razvijanje kulturnih dejavnosti. V letu 2015 je Janez Ferenc s strani Občine Veržej prejel tudi plaketo Občine Veržej.

UMETNIŠKI VODJA TAMBURAŠKE SKUPINE

Aljaž Ferenc