Ime operacije: Čarovniški procesi v Prlekiji

Vodilni partner: Kulturno turistično društvo Festival Ljutomer

Partner 1: Zavod za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona

Partner 2: Kulturno društvo Slavko Osterc Veržej

Partner 3: Zaposlitveni center BM, proizvodnja in druge storitve d.o.o

Projekt izhaja iz dejstva, da je bilo v naših krajih daleč največ čarovniških procesov na slovenskem. Ljutomer celo velja za prestolnico čarovniških procesov na slovenskem, saj je bilo tukaj kar 45% vseh znanih procesov na Štajerskem. V tem oziru sta bila pomembna še Veržej in Gornja Radgona, kjer poleg številčnosti procesov, izstopa tudi sploh zadnji čarovniški proces, ki se je odvil na slovenskih tleh (1746). Gre seveda za Apolonijo, ki je izhajala iz Veržeja in ki so ji sodili na odmevnem procesu v Gornji Radgoni.

Kakorkoli je to zelo temno obdobje naše zgodovine, je to naša nesnovna in avtohtona kulturna dediščina. Zato se tega obdobja velja spomniti in primerno obeležiti, iz njega potegniti pomembne nauke za današnji čas, ter z zadosti zgodovinske distance in pietete do žrtev – iz njega narediti privlačen turistični produkt, ki bo obenem izobraževalne narave.

Operacija bo ustvarila ustrezno raziskovalno in strokovno podlago za ta del naše zgodovine, na podlagi česar bo zgradila nov izviren turistični produkt, ki se bo navezoval na pristno kulturno dediščino območja. Z njim bomo povezali tudi določeno število lokalnih turističnih ponudnikov, z možnostjo razširitve, ter nastavili koncept vsaj enega primera, kako to ‘novo odkrito’ dediščino razvijati še naprej. Ostale aktivnosti zajemajo izdajo poljudnoznanstvenega zbornika in dokumentarnega filma z naslovom »Čarovniški procesi v Prlekiji« ter nabavo turističnih monitorjev in izdelavo vsebin za njih. Naš cilj je – povečati turistično ponudbo Prlekije, na moderen in izviren način, ki bo zanimiv tudi za urbano in mlado populacijo ter seveda turiste.

Celoten projekt je naravnan trajno, saj bodo vsi njegovi rezultati ostali v lasti partnerjev in namenjeni širši uporabi in rabi (zbornik, dokumentarni film, turistični monitor), nenazadnje predvidevamo tudi širitev teh vsebin in sodelujočih turističnih akterjev še po izteku operacije. Nabavljena oprema bo poleg tega zahtevala minimalno nadaljnje vzdrževanje, obenem pa bo nudila možnosti za nadgradnje, kot je to v naravi digitalne tehnologije.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Dodatne informacije: www.eu-skladi.si in http://www.las-prlekija.com.