»OČA, GNESDEN JE FSE DRGAČIK«

Že enajsto leto zapored smo člani Folklorne skupine Leščeček zadnjo soboto v novembru napolnili kulturni dom v Veržeju in naši zvesti publiki predstavili svoje celoletno delo na 11. Večeru folklore, ki smo ga letos poimenovali: »Oča, gnesden je fse drgačik«. Na odru smo predstavili preplet časa med očetom in hčerko. Z očetovimi spomini smo se vrnili v čas po prvi svetovni vojni, v čas njegove mladosti, ko mladi niso imeli veliko možnosti za druženje – le ob delu in večjih praznovanjih, ki pa jih ni bilo veliko. So pa vseeno znali izkoristiti to, kar jim je bilo dano!  Življenje, ki ga je po drugi svetovni vojni živela hči Lizika, pa se je tudi na podeželju začelo korenito spreminjati. Družabno življenje so popestrili številni dogodki in plesi, kjer so se mladi radi družili.

 Med prepletom časa med očetom in hčerko smo na koncu prišli do resnice –  mladost je v vsakem časovnem obdobju – norost. Pa naj še tako nedolžno gledamo na preteklost, mladi so se vedno znašli in našli – čas za druženje, ples, pesem … in ljubezen!
Leščečki smo se na odru predstavili s postavitvami »Stara polka«,  »Česanje perja«, »V Hedžekovi dvorani« in »To ti pravim ljuba žena«, katerih avtor je naš umetniški vodja Marko Rus. Zapeli so tudi člani Vokalne skupine Leščeček, program pa so še dodatno popestrili gostje iz Folklorne skupine Podkev, Kulturno turističnega društva Miklavž pri Ormožu in družina Zagmajster iz Bizeljskega.

Tudi letos smo naše delo predstavili na ponovitvi koncerta v Ljutomeru.

Jasmina Lubi